Het wordt tijd om jouw thuiswerkplek serieus aan te pakken

Werk jij ook al bijna 10 maanden voornamelijk vanuit huis? En is jouw werkplek nog niet optimaal? Misschien werk je aan de keukentafel en begin je last te krijgen van je rug en nek of heb je moeite met concentreren.

Dan wordt het nu toch echt tijd om jouw thuiswerkplek serieus aan te pakken. Het thuiswerken is voorlopig nog niet voorbij.

“thuiswerken en video vergaderen zijn blijvertjes” – NOS

Met de volgende tips creëer je al snel een fijne werkplek die ook nog eens ergonomisch(er) is dan je nu hebt. En het hoeft niet veel geld of ruimte te kosten.

Tien tips om stap voor stap van laptop aan de keukentafel naar een volwaardige thuiswerkplek te gaan. Je hoeft echt niet alles te doen en zeker niet alles tegelijk. Begin gewoon bij stap 1 en ga verder als dat naar je zin is.

Hier gaan we:

#1: een plek waar je (even) ongestoord kan werken

Heb je nog geen aparte werkplek? Kijk dan of je ergens in huis minimaal één vierkante meter kunt vrijmaken. Het liefst op een plek waar je zoveel mogelijk ongestoord kan werken en geen zicht hebt op het aanrecht of je bed. Werk je met meerdere huisgenoten vanuit huis en heb je net ruimte voor één bureau, creëer die dan en wissel met elkaar af. Zeven tips:

 • Martijn van Keulen gaf als tip om eens bij BVA Auctions te kijken. Daar worden regelmatig kantoorinventarissen geveild. Zo kan je voor weinig geld aan een goed bureau komen (vanaf 10 euro bij BVA Auctions)
 • Eén van de goedkoopste oplossingen bij IKEA is deze LINNMON / ADILS combinatie (25 euro bij IKEA)
 • Ook een mooi bureau: MALM (100 euro bij IKEA)
 • Ik ben gegaan voor dit stabiele zit/sta bureau waardoor ik gedurende dag makkelijk kan wisselen tussen zitten en staan: IDÅSEN (549 euro bij IKEA)
 • En heb direct het EILIF bureauscherm erbij gekocht voor een betere akoestiek (80 euro bij IKEA)
 • Wil je wel kunnen wisselen tussen zitten en staan, maar niet zoveel geld uitgeven? Lucia van den Brink is erg tevreden over haar Skarsta zit/sta bureau (180 euro bij IKEA)
 • Tot slot, probeer jouw werkplek ergens te plaatsen waar voldoende natuurlijk licht is. Het liefste licht dat van opzij komt.

#2: een goede bureaustoel  

Een stoel moet je arm een klein beetje steunen, maar moet niet te hoog zijn. Idealiter moet je een hoek van ongeveer 90 graden maken met je elleboog en dan comfortabel je muis en toetsenbord kunnen bedienen. Tip:

#3: een stabiele internetverbinding

Voorkom haperende video calls en zorg voor een hele betrouwbare internetverbinding. Een paar tips:

 • Test de verbinding met een speedtest app
 • Bij aanhoudende problemen, neem contact op met je provider voor tips of een nieuwere router of een extra router
 • Idealiter leg je een vaste internetkabel aan (15m kabel kost 8 euro bij bol.com)*

#4: een losse muis

Gebruik niet de hele dag de trackpad van je laptop, maar koop een losse muis. Twee tips:

#5: een los toetsenbord

Volgende stap is een apart toetsenbord, twee tips:

#6: een beeldscherm op ooghoogte

Nu je een losse muis en toetsenbord hebt, kan je ervoor gaan zorgen dat je het beeldscherm op ooghoogte kan zetten. Drie tips:

 • zet een stapel boeken onder je laptop (0 euro)
 • mooier is om je laptop in een speciale standaard te zetten (25 euro bij bol.com)*
 • als je de ruimte hebt, is het nog beter om een groter beeldscherm te kopen en die op je laptop aan te sluiten. Ik heb deze Philips 27 inch monitor gekocht (128 euro bij bol.com)*

Als je stap 1 tot en met 6 hebt geregeld, dan heb je de belangrijkste dingen gedaan om een fijne werkplek te creeren. De laatste vier stappen zijn alleen om het extra comfortabel te maken.

#7: een headset of hoofdtelefoon

Bel je veel? Dan vind ik een goede headset essentieel. Hiermee heb je je handen vrij en het geluid is veel beter dan via de speakers van je laptop of oordopjes van je smartphone. Twee tips:

 • met deze Jabra headset ben je goed verstaanbaar bij elk online gesprek (92 euro bij bol.com)*
 • David Hulshuis is fan van zijn Jabra Talk 45. Een draadloze headset waarmee je makkelijk kan switchen tussen laptop en je mobiel (78 euro bij bol.com)*
 • om echt geconcentreerd te kunnen werken zet ik mijn Bose Noise Cancelling koptelefoon op met de FOCUS playlist op Spotify. De koptelefoon is niet goedkoop, maar elke euro meer dan waard (275 euro bij bol.com)*

#8: een goede webcam

Heb je veel video vergaderingen? Investeer dan in een goede webcam en plaats hem zo, zodat de camera op ooghoogte zit. Logitech maakt de beste webcams, maar heeft moeite om de productie op peil te houden. En dat heeft natuurlijk weer zijn impact op de prijs. Tip:

#9: een docking station

Met alle randapparatuur kan je soms even bezig zijn met alle kabeltje in je laptop inpluggen. Een docking station is ideaal om snel je laptop los te koppelen, bijvoorbeeld omdat je huisgenoot op de goede werkplek wil werken of omdat je je privé laptop wilt aansluiten. Meestel hoef je maar één kabel aan te sluiten om aan de slag te gaan. Twee tips:

#10: een beetje van jezelf

Jouw ultieme thuiswerkplek is nu klaar om ook thuis lekker productief te kunnen zijn. Alleen de persoonlijke touch mist misschien nog. Vergeet niet om het zo aan te kleden dat je er ook echt graag gaat zitten werken. Denk aan foto’s, planten of – zoals ik – aan deze Nova Rico wereldbol (70 euro bij bol.com)*.

En dit is ‘m dan, mijn eigen thuiswerkplek:

Ik ben benieuwd met welke tip jij aan de slag gaat. Ken je iemand die ook wel wat heeft aan deze tips, deel het artikel.

Heel veel succes met het verbeteren van je eigen werkplek thuis

*: sommige links zijn zogenaamde affiliate links. Mocht je iets kopen na het klikken op zo’n linkje, dan kan ik van bol.com een kleine vergoeding krijgen. Jou kost het niks extra’s. Mij helpt het misschien om mijn werkplek nog fijner te maken. En dat deel ik dan weer hier.